ВзаимоотношенияСтатии

Уменията за добра комуникация са ключ за добър брак

Каква е комуникацията във вашия брак – силна или слаба? Свързвате ли се добре със своя брачен партньор?

Добрата комуникация е процес на вербално и не вербално споделяне по начин, който партньорът ви едновременно да разбира и приема, макар и не непременно да е съгласен с това, което споделяте.

Различни проучвания показват, че двойките, които общуват редовно имат по – задоволителни взаимоотношения. И двойките, които постигат по дълбоки нива на силна комуникация се радват на по-голямо удовлетворение от другите.

Ето няколко умения за добра комуникация, които да опитате във вашия брак:

  • 1. Споделяйте по едно нещо в даден момент. 

Новините, преживяванията и проблемите от целия ден могат да бъдат объркващи.Изливането на всичко наведнъж, рядко дава на половинката ви много информация за каквото и да било. По-скоро това е начин да засегнем проблемите бегло, без да стигнем до същността им. 

Може да помогнете да съпруга или съпругата си да не се отклоняват, с няколко полезни фрази: 

“Разкажи ми повече за …. ?”

“ Какво казваше за …. ?” 

“Това звучи като друг проблем. Нека сега поговорим за първия и да се върнем на този по късно”

  • 2. Не говорете едновременно.

Докато общувате с половинката си, отдайте ѝ цялото си внимание. Когато партньорът ви се изказва, позволете му да се изкаже напълно, без да го прекъсвате и без обратна връзка или коментари. Ако и двамата се опитвате да бъдете чути едновременно, комуникацията със сигурност ще се провали. 

  • 3. Бъдете конкретни и точни.

Единият партньор може да започва разговори директно по темата. Другият – да започва отдалече, докато стигне до същността. Нужно е да отделите достатъчно време, за да се чуете един друг. 

  • 4. Слушайте.

Най-голямата стъпка, която можете да направите, за да подобрите комуникацията във вашия брак е да подобрите умението си да слушате. 

Яков 1:19 казва: “Разберете това, скъпи мои братя и сестри: всички трябва да бъдете бързи да слушате, бавни да говорите и бавни да се ядосвате.”

Ако искате половинката ги спокойно да споделя сърцето си с вас, трябва да покажете с абсолютна сигурност, че той или тя има неразделното ви внимание. 

Да слушаш внимателно не е лесно. Въпреки това, слушането е ключ към разбирането нуждите на другия.

  • 5. Реагирай подходящо.
След като сте слушали, в даден момент разбира се, трябва да отговорите. Въпросът тогава не е да започнете разговор за вашата собствена ситуация, а да се убедите, че ясно и напълно сте разбрали какво е казал вашият съпруг или съпруга. На този етап може да си навлечете неприятности, ако не успеете да се погрижите добре за нуждите на партньора си.

Накрая, не забравяйте – всеки брак може да бъде подобрен и всяко усилие си заслужава. 

Източник: https://thrivingmarriages.com

Абонирайте се за седмичните ни бюлетини

въведете вашият имейл в полето по-долу:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment