ВяраРастежСтатии

Четири практични причини, обясняващи необходимостта от малки групи в църквата.

Ние може и да успяваме да привличаме неделни посетители чрез проповядването в неделя сутрин, но правенето на ученици става в малките групи (клетъчните групи). Когато провеждаме кампании и инициативи от сорта на „40 дни време за молитва”, или когато плануваме фокусирано внимание за задълбочаване на взаимоотношението ни с Исус, трябва да седнем и да обясним на присъстващите, защо малките групи са толкова важни за духовното ни израстване и защо са много по-важни от Библейското училище. Малките групи ни дават необходимата подкрепа и ниво на отчетност, което ни е нужно като вече зрели християни. Поради тази причина искам да ви дам четири причини защо малките групи са толкова важни и засягат неделното ни събрание.

1. Малките групи ни свързват.

Не можеш да проведеш разговор с 600 души, дори с 60 е почти непосилно, но можеш да проведеш разговор с 6 човека. Обикновено където на едно място има повече от 10 човека, хората спират да говорят. Няма как да се научим как да обичаме ближния както себе си, докато не се въвлечем и не станем част от някаква малка група. Не са ни необходими много приятели в живота, а само неколцина добри, верни. Такива стабилни, отзивчиви и на разположение, когато имаме нужда приятелства, ние можем да намерим в малките групи.

Понякога чувам хората да казват как не искат тяхната църка да расте, понеже така няма да могат да познават всеки, който отива на служба в неделя сутрин. Разсъждавайки по този начин, църквата би трябвало да спре да расте когато достигне 60 човека и да остане в този вид. Средностатистическият човек познава около 67 души.

Малките групи ни позволяват да познаваме хората, независимо от това, колко голямо става неделното ни събрание. Не е необходимо да познаваме абсолютно всеки един човек в църквата, достатъчно е да познаваме някого от църквата. Ако пропуснеш да отидеш на църква в неделя, твоята малка група ще знае, а не цялото събрание.

2. Малките групи са гъвкави.

Малките групи могат да се събират навсякъде. Те могат да се събират в библиотеката, в кафене, в парка, в офиса по време на обедната почивка или пък в къщи. Библията казва „Защото, където има двама или трима, събрани в Мое име, там съм Аз сред тях.“ (Матей 18:20).

3. Малките групи търпят разширение.

Ако се опитаме да построим достатъчно помещения в залата на църквата, където да се събират малките групи със сигурност ще стигнем до момент на изчерпване на място и възможности (парични). От друга страна, ако малките ни групи се събират на различни места в общността, тогава няма как да има недостиг на място.

Ние имаме малки групи, които се намират разпръснати в радиус от около 260км около Saddleback Chuch. Не позволявайте на сградата/залата да ограничават броя на малките ви групи. Това е като да позволим на обувката да определи колко ще расте кракът, който я носи. Сградите са само инструмент за служението. Инвестирайте в хора, тяхната стойност е вечна.

4. Малките групи са икономични.

Когато хората се събират в сградата на църквата, ние плащаме допълнително за осветление, за почистване на залата и т.н. Но ако едно семейство приветства малка група в техния дом, то не очаква църквата да заплати за използваните от членовете на групата ток и вода за определения отрязък от време, в който се е провело събирането. Напротив, обикновено за тях е удоволствие да се погрижат като домакини за тези неща, като вид служение от тяхна страна.

Още едно нещо: ако доведеш нов човек на на събиране на групата, което се провежда в залата на неделното събиране, той може да си седне и да стои като пън, но ако го заведеш на събиране на групата в нечий дом и му поднесеш чаша кафе, възможността той да не спре да говори е много по-голяма. Защо? Защото сме го поставили в обстановка, която стимулира и предразполага към общуване.

Автор: Рик Уорън

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment