ВяраСтатии

Значението на Цветница

Цветница (или Палмова Неделя, както е известна по света) е християнски празник, който отбелязва триумфалното влизане на Исус Христос в Ерусалим, приблизително една седмица преди да бъде разпънат на кръста.
Исус влиза в града, седнал на магаре, под радостните възгласи на своите ученици и тълпа от хора, които го приветстват като цар, слагайки пламови клони по пътя, по който трябва да мине.

Около 520 години по-рано един от пророците на Израел, Захария пише:

“Ето твоя Цар идва при теб; Той е праведен и спасител, смирен и яздещ на магаре.”

– Захария 9 : 9

Захария предсказва идването на Христос в Ерусалим като цар, но за разлика от други царе, той не влиза в града, за да седне на престол. По това време Израел е под властта на Рим и реално няма своя независимост. И въпреки това, тълпата го приветства като цар на Израел.

Това обаче, което никой от тълпата не подозираше е, че този цар идва в Ерусалим, за да умре на дървен кръст, позорна смърт запазена за най-големите престъпници в Римската империя.

И докато част от хората екзалтирано пее хвала на Бог, по-голямата част от града е в недоумение. За тях, той не е цар, а някакъв самозванец или в най-добрия случай, пророк от затънтения провинциален град Назарет.

“Исус като се приближи и видя града, плака за него и каза: Да беше знаел ти, да! Ти, поне в тоя твой ден, това което служи за мира ти; но понастоящем е скрито за очите ти.”

– Лука 19:42

Парадоксално беше, че Исус дойде като цар и спасител, но хората не го разпознаха.

Приятели, парадоксът днес е същия. Празнувайки Цветница, повечето от нас празнуваме традиция, не разпознавайки, кой Исус може да бъде лично за нас. Както жителите на Ерусалим не го разпознаха като спасител, същото е валидно и за много от нас днес.

Исус дойде и увисна на кръст умирайки с позорна смърт лично за теб. Тези ръце бяха прободени заради твоя грях. Това може да решиш, че е легенда, традиция, мистика или просто символика. Откликът ти няма да е по-различен от този на жителите на Ерусалим.

Или пък ще решиш да потърсиш и да се запиташ: “ Това наистина ли е реално, че Исус умря за моя грях и възкръсна? Ако наистина е възкръснал и е жив, какво ме ползва това днес и сега?!”

С тези въпроси и с откриването на отговора им, започва истинското преживяване на Цветница за всеки от нас.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment