Блог

Не позволявай страхът от мнението на другите да убие мечтите в теб. Ти си диамант, който чака да бъде разкрит и да блесне.

Всеки страх е страшен. Но има ли най-страшен?

Факт е, че в света има най-различни страхове. Официално познатите са над 200 вида.

В зависимост от начина, по който е израснал даден човек – семейство, култура, общество и събития – различни страхове ще му влияят в различна степен.

Страхове за утрешният ден, за бъдещето, за здравето, за успех и реализация, за благосъстоянието на близките му занимават ежедневно умовете на много хора. “Ще се разболея ли? Ще умра ли преждевременно? Ще бъда ли обичан? Ще загубя ли работата си? Какво ще стане с най-близките ми? Какво ще стане с мен като умра?”, са все въпроси, които вълнуват милиарди хора.

Тези въпроси се стоварват безмилостно върху нас и ни правят несигурни, уплашени и зависими. Човек търси отчаяно сигурност на несигурни места, понеже иска да е в контрол над страховете си, но не знае как.

Откъде идват всички тези страхове? Какво ги причинява?

Едно е ясно – не са от Бог, понеже Бог е добър!

Но без да осъзнаваме, тези страхове ни оформят и дефинират до степен, в която ние започваме да приличаме все повече на тях отколкото на себе си – Божият план за нас. И така, тъжната истина е, че днес много повече хора са заети да живеят страховете си вместо мечтите си.

Библията ни учи, че:

“Страхът от човека слага примка, но който се уповава на ГОСПОДА, ще бъде в безопасност.”

– Притчи 29:25 VBG

Според редица изследвания за много хора най-страшният страх не е смъртта или какво ще стане с тях след смъртта. 

Най-страшният страх е мнението на другите.

Мнението на другите е “новият морален стандарт” към който всички искат да се нагодят, за да не бъдат отхвърлени, понеже никой не иска да е “черната овца”. 

Когато обаче мнението на другите за нас стане водещо и най-важно, по-важно дори от мнението на Бог, тогава ние сме попаднали в примка. Доброволно сме влезли в капан. Приели сме ненужна присъда.

Всички се влияем от мнението на другите. Това е неизбежно. Ние сме човешки същества и сме направени да взаимодействаме един с друг.Но когато мнението на другите стане най-важно за нас, тогава ние сме се отказали доброволно от свободата си.

Така най-страшният страх за повечето хора е какво другите ще кажат за тях или мислят за тях.

Когато повярваме на всички лъжи за себе си и ги приемем за фундаментална истина, ние ставаме съучастници в престъпление. Ние абортираме съдбата си.

Страхът от мнението на хората е капан – не е истина.
  • Ти не си длъжен да стоиш в него. Това не е твоята съдба.
  • Ти си създаден за повече. В теб има неразкрит потенциал, който Бог е вложил в теб. Не го погребвай. Не позволявай страхът от мнението на другите да убие мечтите в теб.
  • Ти си диамант, който чака да бъде разкрит и да блесне.
Бог има план за твоя живот. Това не е илюзия. Ти си създаден с цел. Бог е мечтал за теб и ти си плод на Неговата мечта.

Не се предавай. Не стой заложник на своите страхове. Днес може да е първият ти ден на свобода от мнението на другите. Излез на свобода. Най-важното е не какво ще кажат другите за теб, а какво ще каже Бог за теб.

Неговото послание за теб бе ясно изговорено преди 2000 г чрез Исус: “Обичам те!”

Насърчавам с този последен стих. Нека Бог ти говори чрез него. Ти имаш бъдеще.

“Не бой се, защото Аз те изкупих, призвах те по име; Мой си ти.”

– Исая 43:1 БЛБ

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment