РастежСтатии

Някой беше казал, че животът е низ от различни нива, на които живеем и етапи, до които достигаме.

Звучи сложно, но всъщност не е. Завършекът или изпълнението на дадено ниво в нашия живот ни качва на различен етап от развитието ни. Има духовни закони, установени от Бога на тази земя, които въпреки че са невидими за очите, са неотменими. Тези закони са дадени, за да ни помогнат да вървим напред и нагоре в Божията съдба; да не се застояваме твърде дълго на едно място. Ако се движим според тези закони, ще вървим нагоре и ще се изкачваме, без значение, че в даден момент може да сме в трудно ниво от живота си.

Например, животът на Йосиф беше невероятен нагледен пример за това как завършването на дадени нива в живота му го качваха на различен етап. Първо бе тестът с предателството на братята му. Той със сигурност не очакваше и не бе подготвен да му се случи подобен жесток сцанарий. В един момент беше любимецът на баща си, в следващия се оказа на друго ниво – захвърленият, продаденият и забравеният син. Беше ужасен и несправедлив тест за Йосиф. В такива моменти единственото, което зависи от нас, е да изберем как ще погледнем на нещата. Как ще откликнем и как ще реагираме в подобни ситуации? Очевидно Йосиф избра да издържи теста на това ниво – да преодолее шока от предателството и да се довери на Божия промисъл.

Преминаването на теста го качи на следващия етап от неговото развитие. Потифар му довери всичко и го направи началник на затвора. Новата позиция го постави на ново ниво на предизвикателства. Сега бяха изпитани неговите почтеност, лоялност и чистота. Дойде изкушението от съпругата на Потифар. Вероятно трудно можем да разберем какво е изпитвал младият Йосиф в този момент – далеч от родината си, близките си, беззащитен и сам. Една афера с влиятелната съпруга на Потифар би му осигурила доста спокойни дни. И обратното, един отказ най-вероятно би го вкарал в сериозни проблеми.

Йосиф беше пред нов ЕТАП. От издържането на теста зависеше и изкачването на новия етап на развитие. Историята след това е ясна. Йосиф не се поддаде на възможната афера и отказа възможността да направи нещата както повечето “разумни” хора биха направили. Това обаче му коства позицията и привилегиите. След това дойде затворът. Дойдоха ново ниво и нова възможност да се качи на нов етап. В крайна сметка Йосиф се озова до Фараон – най-силният човек по това време.

Подобна бе ситуацията с Моисей и Давид. Всяка една ситуация им даваше възможност да се изкачат напред. Йосиф, Мойсей и Давид бяха осъзнали тайната на нивата и етапите в живота си. Бяха разбрали, че животът с Бога е низ от възможности, с които ако се справят добре, Бог ще ги качи на нов етап от тяхното развитие.

Именно нивата, на които живеем живота си сега, са моментите, които най-много подценяваме и презираме.

Моментите на тест и решения. Светът е пълен с хора, които постоянно се чудят какво да направят, за да променят живота си. А възможностите са пред тях. Всяка ситуация е длето в Божиите ръце, с което Бог ни оформя и превръща в Негови ученици. Божията воля е да станем като Исус и да бъдем като Него. Това обаче няма да стане с магическа пръчка или изведнъж. Нивото, в което се намираме в момента е най-вероятно трамплинът, от който Бог иска ние да се оттласнем, за да се качим на следващият етап. Нека отворим духовните си сетива в този сезон и нека позволим Святият Дух да ни покаже какво очаква от нас.

  • Може би е тест с дадено приятелство
  • сложна ситуация с близки и роднини
  • забавено обещание или на пръв поглед липса на развитие
  • заниманието на Бога с нашето его…

Може да са много неща, но едно е ясно, ако пропуснем този момент на смирение, качването на следващия етап на развитие и влияние ще се забави. А в Божието Царство кратки пътища няма.

Абонирайте се за седмичният ни бюлетин,

за да получавате още интересни статии на своя имейл.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment