ВзаимоотношенияСтатии

Преди брака си мислех, че съм подготвена чудесно за брачен живот. Но през годините установих, че бракът е непредсказуем. 

В това е иронията на отлагането на брака, докато не станете „готови“. Да, има теми, които младата двойка е разумно да обсъжда като традициите във вярата, миналото и очакванията. Но много притеснения могат да бъдат заобиколени. Ето и някои често задавани въпроса преди брака:

pexels-ashithosh-u-1406506
1. Как ще разбера, че съм срещнал моята сродна душа?

В Библията не се споменава израза „сродни души“, но все пак свързването на душите в брака се случва. Исус го каза по следния начин:

“Двамата ще станат една плът” … Това, което Бог е съчетал, човек да не разделя. “(Марк 10: 8-9).

Но само защото душите ви се свързват не означава, че бракът е лесен. Необходима е упорита работа и фина настройка, но това е част от ценността на брака.

„Сродната душа“ е някой, с когото целенасочено и чрез молитва се превръщате в сродни души.”
2. Готов ли съм за брак?

Йов 12:12 казва: „Мъдростта е с остарелите, а разумът е в дългия живот“. Истината е, че никой не би се оженил, ако се изискваше готовност. Самият опит е учител.

Човек може да взема уроци по летене, но докато не излети във въздуха дали наистина е готов да пилотира? Бракът е по същия начин.

Кой е готов за тежка болест или загуба? Кой е готов за сблъсъка на две отделни култури и емоционалния смут да се откажеш от собствените си желания за доброто на другия? Никой не е готов за това, независимо колко подготвени мислите, че сте.

pexels-burst-374871
pexels-pixabay-413960
3. Изпълнил ли съм мечтите си?

Много хора искат да отметнат по-голямата част от списъка с мечти или да уредят кариерата си преди да сключат брак. Но списъците с мечти за реализиране са склонни да растат, дори нещо повече – те никога не се изчерпват. И кариерата също е непредвидима. 

Притчи 31:10-11 казва: „Кой може да намери добродетелна жена? Защото тя е много по-скъпа от скъпоценни камъни. Сърцето на съпруга ѝ се оповава на нея и той няма да бъде лишен от изобилие.“ 

Звучи като наистина пълноценен живот!

Вместо да гледате на брака като на края на живота си, помислете за красотата и смисъла, които бракът добавя към живота.
4. Готов ли съм финансово?

Краткият отговор за повечето млади двойки е „не“. Но това е ОК! Бен Франклин каза: „Парите все още не са направили никой щастлив и едва ли ще го направят… Колкото повече има човек, толкова повече иска. “

Възможно е да имате студентски заем, кредит за автомобил, кредитни карти и малко спестявания. Това определено са проблеми, които засягат брака и трябва да се обсъдят преди сватбата. Но ако следвате план за управление на дълга и развиете здравословни финансови практики, бракът може да бъде предимство. 

Научете се да бъдете доволни и с малко и се доверете на Бог, Който ще отговори на вашите нужди.

pexels-karolina-grabowska-4475524
couple copy
5. Съвместими ли сме с моят партньор сексуално и емоционално?

Това често е причината хората да изберат да живеят заедно, в съжителство. Но съвместното съжителство всъщност е вредно за отношенията.

През октомври 2018 г. The Journal of Marriage and Family съобщава за изследване, според което съжителството се асоциира с възможност за раздяла. То не работи, тъй като, както каза един писател – ” [Партньорите] живеят като наематели без ангажимент…” Съвместното съжителство не е същото като брака.

И така, какво да кажем за съвместимостта?

От векове двойките откриват как да правят секс и как ролите  работят, дори и без предишен опит. В брака се научавате да общувате и да правите компромиси. Чрез разговори вие решавате какъв брак искате. Разберете заедно какво кара другият да се чувства обичан и уважаван.

Евреи 13: 4 наставлява: „Женитбата да бъде на почит у всички и леглото – неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейниците…” 

Запазете секса за брака, не защото е правило, а защото е по-добре.

Няма да знаеш всичко преди брака. Честно казано, никаква подготовка не гарантира добър брак. Не може да се отговори на всички въпроси. Но дори да можеше, животът има начин неочаквано да се променя.

Най-добрата подготовка е да сте близо до Бога и да се молите и размишлявате върху Неговото слово редовно. Тогава ще бъдете екипирани за непредвидени битки и дори да поддържате дух на надежда и радост през цялото време.

{ Източник:www.familylife.com }

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment