Блог

Когато приключваме едно взаимоотношение…

В живота на всеки човек, рано или късно настъпва момент когато дадено ключово взаимоотношение може и/или трябва да бъде “редифинирано”, за да върви напред. Или с други думи, да бъде сложено на нова основа.

В зависимост от етапа, то може да промени интензиваността си в една или друга посока. Да стане по-близко и по-дълбоко, или напротив, да стане по-повърхностно и по-плитко. Има случаи, в които логичния изход е взаимоотношението да приключи.

Промяната или разпада на едно взаимоотношение е предотвратим и нещата могат да се оправят, ако се вземат навременни мерки. Има моменти обаче, когато това е необратим процес и нещата трябва да се приемат без излишни драми.

Причините могат да са много и най-различни, но ето какво може да направим, за да сме сигурни, че “редифинираме” или приключваме едно взаимоотношение достойно, без да затваряме вратата окончантелно:

  • Трябва да сме сигурни, че сме дали достатъчно време и шансове нещата да се оправят, преди да приключим взаимоотношението. Въпреки, че никога не е ясно колко шансове трябва да сме дали, за да сме сигурни, че едно взаимоотношение е изчерпано, със сигурност не бива да прибързваме. Поредици от срещи, в които да се търси примиряване и изчистване на недоразуменията е необходимо да има. На тези срещи е важно да се споделят разочарованията от двете страни, за да се знае каква е причината довела до това състояние. Препоръчително е да се комуникира спокойно, ясно, без излишен сарказъм, злоба и нападки.
  • Трябва да сме сигурни, че ясно сме комуникирали с другата страна разочарованията си. Разочарованията на свой ред са непосрещнати и несподелени очаквания. Не е справедливо другият човек да бъде отрязан или изолиран, без да знае за какво. Всеки човек има право да знае къде е сбъркал ( ако наистина е така) и да каже своето мнение. Тук идеята не е да се търси виновен, а как да постъпим, в случай че едно взаимоотношение се усеща сякаш не върви напред.
  • Не позволявайте слухове да формират вашето отношение и мнение към другата страна. Бъдете сигурни, че лично сте проверили фактите и не сте предубедени. Изключително много взаимоотношения са пострадали, понеже хората са станали жертва на слухове, а не на обективни истини. Ето защо е важно да чуем другата страна преди да правим кардинални заключения. Не позволявайте предположения, догадки и хипотези да ви съставят мнение. Това е несправедливо спрямо другия човек.
  • Не разпространявайте клюки за човека, с когото приключвате вашето взимоотношение. Никой не уважава хора, които злословят и говорят зад гърба на човек, с който доскоро са били заедно. Очернянето не е присъщо на силните хора.
  • Намерете сили да благодарите за нещо добро, което другият е направил за вас. Винаги има такова.
  • Простете и продължете. Прошката освобождава преди всичко вас и ви дава шанс да вървите на чисто. Хора, които не могат да простят, не стигат далече.
  • Постарайте се, въпреки силните емоции които често съпътстват подобни ситуации, да избягвате силни думи или тежки обреци от рода, “Не искам да те виждам повече”, “Никога повече няма да сме приятели”, “Всичките години с теб са загуба” и пр. Това са ненужно силни думи и са плод на наранени емоции.
  • Никога не затваряйте вратата напълно. Времето лекува и колкото по-малко силни думи кажем един на друг в момент на афект, толкова по-лесно може да се възстановят един ден нещата.
  • Приеми факта, че понякога може би е по-добре нещо да си отиде временно, за да възкръсне отново с по нов начин. Ако нещо си отива и не можем да го спасим след положени много усилия, може би това е по-добрият начин. Не може да има новораждане, ако няма умиране преди това.
  • Нека не забравяме, че докато сме на тази земя ваяко взаимоотношение е поправимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment