ВзаимоотношенияСтатии

Всяко взаимоотношение се изгражда, развива и продължава чрез доверие. И обратното – то се разрушава и унищожава от липса на доверие. 

Доверието се изгражда с поведение, показващо постоянство и надеждност. Стивън Кови сравнява взаимоотношенията с „банкова сметка, в която внасяме или от която теглим доверие, чрез нашите действия и думи“. 

Първите 5 начина на държание се основават на характера, вторите 5 са базирани на способности, а последните 3 са комбинация от двете. Списъкът по-долу е базиран на този на Стивън Кови, като аз съм добавил собствено обяснение за всеки един начин на поведение и освен това съм добавил номер 14, който е най-важният, така че непременно прочетете целия списък.

 • 1. Говори директно

Бъди честен. Казвай истината. Нека хората чуят твоето мнение. Не крий чувствата си. Използвай прост език. Говори за нещата такива, каквито са. Не манипулирай хората и не изкривявай фактите.

 • 2. Показвай уважение

Бъди искрено загрижен за другите. Показвай, че се интересуваш. Уважавай достойнството на всеки човек и всяка роля, която заема. Отнасяй се с уважение към всички, особено към тези, които не могат да направят нещо за теб. Цени взаимоотношенията, които имаш, и не ги приемай за даденост. Дори когато си много зает е възможно да намериш малко време за тези, които са най-важни. 

 • 3. Създай откритост

Бъди истински и искрен. Бъди отворен и неподправен. Бъди по-склонен да споделяш. Действай на принципа „Това, което виждаш, е това, което получаваш. “ Не действай със задни мисли. В някои култури е трудно да си честен и открит с лидер или ръководител или дори да си на различно мнение поради страх, че ще се обиди. Това не е здравословно.

 • 4. Поправяй грешките си

Винаги признавай грешките си и бързо се извинявай. Поправяй ситуациите, в които си сгрешил и ги възстановявай по начина, по който са били, където е възможно. Не прикривай грешките си. Не позволявай на гордостта да ти попречи да направиш правилното нещо.

 • 5. Показвай лоялност

Признавай заслугите на другите. Говори за хората така, сякаш те са до теб и те чуват. Ако си част от екип, ти си там, за да допринасяш за успеха на екипа, така че развивай своите умения за работа в екип и участвай открито. Не хвали само себе си. Разпознавай и оценявай усилията на другите.

 • 6. Представяй резултати

Нека се знае за теб като човек, който предоставя резултати. Завършвай нещата. Направи така, че нещата да се случват. Не закъснявай и не надвишавай бюджета си. Не обещавай това, което не можеш да изпълниш. Не си намирай извинения.

 • 7. Развивай се

Непрекъснато развивай и подобрявай способностите си. Постоянно се учи. Не смятай, че нямаш нужда от обратна връзка, а питай за обратна връзка и я приемай сериозно.

 • 8. Изправи се пред реалността

Занимавай се активно с проблемите, дори когато другите не искат да ги обсъждат. Взимай предвид това, което не е казано.

 • 9. Изясни очакванията

Споделяй и разкривай очакванията си. Обсъждай ги. Не го приемай за даденост, че очакванията са ясни или споделени.

 • 10. Бъди отчетен

Дръж себе си отчетен. Дръж другите отчетни. Поемай отговорност за резултатите. Не обвинявай другите и не ги сочи с пръст, когато нещата се объркат. 

 • 11. Първо слушай

Слушай преди да говориш. Разбери преди да говориш. Слушай с ушите, очите и сърцето си. Не си мисли, че знаеш какво е най-важно за другите. Не приемай за даденост, че знаеш отговора.

 • 12. Спазвай задълженията си

Кажи какво ще направиш. След това направи, каквото си казал, че ще направиш.

 • 13. Доверявай се

Демонстрирай сърце, което се доверява. Не задържай доверието си само защото има риск.

 • 14. Знай кой си

Ти си син или дъщеря на Господ, принц или принцеса, които са част от царското семейство и наследници на Царството заедно с останалите в семейството. Има достатъчно за всички. Няма нужда от състезателност и дефанзивност. Няма нужда да сме отбранителни, предпазливи и недоверчиви. Ние Му принадлежим. Той се интересува от нас и ще ни пази и изцелява ако се нараним.

 

Абонирайте се за седмичните ни бюлетини

въведете вашият имейл в полето по-долу:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment