ВзаимоотношенияСтатии

Бракът е най – сложното взаимоотношение в живота ни, но носи много разбиране, топлина и приемане.

Има ли рецепта за успешен брак? Не знам кой може да дава рецепти що се отнася до сложно взаимоотношение, каквото е брака, но мога да споделя какво сме научили и от опит сме се убедили, че работи успешно в това чудо, наречено „брак“.

 

1. Много много важно: Не очаквай другия да чете мислите и чувствата ти!

Тази способност принадлежи само на Бог 🙂 Ако искаш партньора да ти помогне в чистенето, да те смени за малко с децата, или да разбере за какво тъжиш днес, просто отиди и му кажи: „Моля те помогни ми, имам нужда от това и това…“   Докато науча този факт, хвърлих толкова нерви на вятъра, разигравах какви ли не сценарии в ума си … ненужно.

 

2. Не пазете тайни един от друг.

Тайни? Да, особено често се случва единият от двамата да купува неща, за които нямат съгласие и поради тази причина да купиш онази рокля, която много ти харесва или пък онзи аксесоар за колата и да не смееш да кажеш на човека до теб :). Това дългосрочно срива доверието ви. По-добре събери смелост и седнете и обсъдете пак нещата, за които нямате съгласие. Ако трябва посъветвайте се с приятел или авторитет във живота ви. Но от тези малки тайни днес, утре може да криеш и по-важни за теб неща, чувства и това не е добре.

 

3. Не приемай партньора за даденост.

Почти всички сме израснали в среда, където не се изразява благодарност и оценяване. Толкова ни е трудно да кажем: „Оценявам, че днес ти заведе децата на училище. Благодаря ти!“. Въртят ми се думите в главата, но трудно слизат на езика 🙂

Аз съдя по себе си – всеки път, когато някой изрази отношение за нещо, което съм за него или съм направила за него, душата ми сякаш разцъфва.

4. Спонтанност! 

Благодарна съм на Бога за Кало, че през годините не спря да ме изненадва. Мине не мине време и ще ме зарадва с нещо, ще ме заведе на някое местенце с ароматно кафе и вдъхновяваща гледка и ще бъдем само ние двамата!

Аз мога само да се уча от него, но това укрепва нашето „ ние двамата“. Не е всяка седмица, но достатъчно да остави привкус на обич и внимание.

5. Взимайте заедно решенията!

Мъжът е силен, когато търси съвет и го взима под внимание! А аз пък се чувствам важна, когато той се допитва до мен.

 

6. Последен съвет: Ние избягваме да казваме един на друг думи като: ВИНАГИ  и  НИКОГА!

„Ти никога не оправяш това легло!“ Или „Винаги се караш на децата!“

Това са силни думи и нараняват страшно много! Ако можеш замени ги или ги пропусни! Няма да съжаляваш!

 

Може много да се изпише и изговори за брака, но ако не решиш да се променяш с помощта на Св. Дух, да държиш сърцето си меко, да замълчиш когато стане напечено, няма да си удовлетворен от твоя брак.

Помни, че това е най-сложното взаимоотношение в живота ни, обвързваш се за дългоооо време с любимия, но това е взаимоотношение, носещо много разбиране, топлина и приемане. И когато дойдат трудните моменти, а те идват и не подминават никого, потърси приятел, съвет, молитва, прегръдка и най-вече Него!

Автор: Нина Курдоманова

Абонирайте се за седмичните ни бюлетини

въведете вашият имейл в полето по-долу:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment