Блог

Днес е още по-важно да осъзнаем нуждата ни да останем свързани. 

Какво се случва около нас и какво Бог прави сега?

Изключително важно е да знаем и разбираме това, понеже ако сме невежи няма как да имаме духовна преднина в този сезон.

С тази статия искам да дам перспектива и повече яснота в тази посока. 

  • Пандемията и новата реалност

Пандемията от коронавирус разбута плановете на всички ни. Факт!

Нещата се промениха значително и почти нищо не е както бяхме планирали преди. Ясно е, че живеем в нова реалност. Всички трябва да се наместим към тази нова реалност без значение дали ни харесва или не. Би било чудесно ако можехме да сме в контрол на ситуациите около нас, но това е невъзможно. И тази пандемия показа, че това е илюзия.

Тази промяна е тест за всички ни – за нашето взаимоотношение с Бога, за нашите взаимоотношенията един с друг и живота ни като духовна общност.

Това са много важни аспекти, които не бива да пренебрегваме.

Ако все още не сте усетили, че това е тест за вас и то сериозен, най-вероятно все още не сте осъзнали реалността на случващото се. С това не искам да кажа, че трябва да се страхуваме. Ни най-малко. Това е сезон на възможности. Но не бива да сме в заблуда, че всичко случващо се е само лош сън, който съвсем скоро ще свърши. Няма да е толкова просто.

Ето защо е много важно максимално бързо да осъзнаем, че нещата няма да приключат толкова скоро, колкото ни се иска. Ще отнеме време.  Ще е нужна духовна сила, за да издържим, да преминем през този сезон и да устоим.

Тази нова настройка изисква честна преоценка и анализ на живота, който живеем. На приоритети, които имаме и ценностите, които устояваме. Животът, който живеем съобразен ли е с тази нова реалност?

  • Връзката с Бога

Най-важното в този сезон, на първо място за всеки един от нас, е да развием силно взаимоотношението с Бог. Изключителна грешка ще е Той да е на заден план. С това не бива да има компромис. Ни най-малко.

Бог е източникът на живот. Няма други. Не човек, ситуация или обстоятелство. В този смисъл, ако Бог остане на заден план, кое е това, което ще ни изведе на преден план? Кое ще ни даде живот?

Безусловната любов не означава безусловно одобрение! Нека не бъркаме двете неща. 

Бог ни обича безусловно, но не и до степен в която да е ОК с всичко, което правим. Затова в това време, времето за молитва, прекарване в Словото Му и общението със Святия Дух е изключително важно за нашия растеж, дори оцеляване.

Насърчавам ви да не правите компромиси с това. Малките камъни, не големите, обръщат каруцата. Малко компромис тук, малко компромис там и много скоро може да се окажем твърде далече от Бога.

Нека не караме Бог да се бори за нашето внимание. Той е Бог, не ние. Нека имаме почит към Него. Събуждайте се рано и прекарвайте време с Бога. 

  • Връзката с Божия Дом

Много християни гледат на църквата като опция, а не като нещо жизненоважно.

Това говори за липса на разбиране как Бог гледа на Църквата. Той я нарича невяста – Неговата невяста. Всички ние сме свързани заедно и съставляваме глобалното Тяло на Бог. Отделно ние съставляваме локално Тяло, което е част от глобално Тяло.

В този сезон е още по-важно да осъзнаем нуждата ни да сме свързани. 

Вярно е, че покрай този вирус не се препоръчва да сме твърде нагъсто събрани. Трябва да вземем това предвид, за да пазим живота на всеки. Но може да сме заедно, спазвайки изискванията за дистанция и безопасност. 

Събирането на църквата е духовно дело, не административно.

Не позволявайте страха да ви блокира. Да сме заедно е духовно преживяване и привилегия. И Бог се удоволства в това. Църквата е църква понеже се събира заедно, свързана е в Тяло, моли се на Бога заедно и стои един до друг в подкрепа.

Ако махнем свързаността и завета ни един с друг в Бог, това вече няма да прилича на църква. 

Ето защо свързаността е отговорност на всеки!  Положете всяко усилие и старание да не се изолирате и да не се пускате по течението. Преди всичко това не е добре за вас.

Хубавите неща – силните семейства, здравите взаимоотношения и силните общности не се случват от самосебе си. Нужни са усилия и постоянство, за да бъдат съградени.  Важно е всеки да положи усилия според благодатта и силите си.

Не подценявайте вашето участие и въвлеченост в малки групи. Те са много важни. Особено в този сезон. Бъдете част от тях. Участвайте в живота им. Практикувайте любов и грижа един към друг. И бъдете търпеливи.

  • Молитвата

Това е време за молитва пред Бога. 

Молете се повече от всякога. 

Нека стоим в молитва един за друг, за църквата и нацията.  Стойте пред Бога като свещеници. Бъдете трезви и будни. Останете свързани с Тялото. Помагайте на нуждаещите се. Показвайте щедрост и милост. И нека очите ни гледат към Бога и сърцата ни бъдат вкоренени с вяра в Него.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment