Добрите навици ни влияят добре. Лошите ни водят към болка и отчаяние.

На всички ни се иска да имаме добри ежедневни навици. Но вместо това ние вършим неща от сорта на това да се успиваме сутрин, да закъсняваме за работа, да се прибираме късно вкъщи, да се развикаме на децата си, да хапваме или пийваме повечко, или пък да си проверяваме имейлите в леглото.

Как да се откажем от лошите си навици и да започнем да си изграждаме добри? 

Ето няколко неща, които са важни за знаем и приложим за изграждането на добри навици: 

 • 1. Здравословна идентичност

Една от най-честите причини да се проваляме в запазването на добрите си навици и в разделяното с лошите, е че нашата изкривена идентичност саботира успеха ни. Често, когато сме готови да започнем нещо ново или да се откажем от някой лош навик, си съставяме план въз основа на това какво ще направим. 

Вместо това трябва да си поставяме цели, основани на това Кой е Бог и кои искаме да бъдем ние. 

Когато казваш “Ще участвам в маратон,” ти се осланяш на това какво ти самият искаш да направиш. Но ако кажеш “Аз съм страшно и чудно направен и чрез Божията сила искам да стана атлет”, се осланяш на това Кой е Бог и кой ти би искал да бъдеш. Това е цел, която се основава на идентичността. Трябва да поставяш “кой” преди “какво”.

Целите, основани на идентичността, са един от аспектите на изграждането на здрава такава. 

Следващата глътка свобода идва, когато се разровиш в старите рани, лъжите, на които си вярвал, непростителността, грешките и ситуациите в живота ти, които са те накарали да повярваш във версия на самия теб, която може и да не съвпада с това, за което Бог те е създал. 

Когато откриваш лъжите, ще ти се иска да ги замениш с Божията истина от Неговото Слово. 

Здравата идентичност, основана на това, което Бог казва за теб, е началото на това да скъсаш с лошите си навици и да си създадеш добри. Кои са някои от лъжите, основани на идентичността, на които вярваш, които би могъл да замениш с Божията истина?

Спри за малко и се моли:

 “Господи, моля Те покажи ми кои са навиците, с които трябва да се разделя. Кои са някои от по-дълбоките части на моята идентичност, които може би са довели до тези навици? Святи Душе, имам нужда от Твоята сила, за да ги променя. Благодаря Ти, че ми помагаш. Амин!”

 • 2. Помоли за помощ

В книгата Евреи – писмо до юдеите, които следвали Исус – е споменато, че да спрем да се събираме с други вярващи, е не просто липса на добър навик, а всъщност наличието на лош такъв. 

Оригиналната гръцка дума, използвана за “навик” в Евреи 10:24-25 е éthos която се употребява за нещо, което е станало обичайно и даже може да е предписание на закона. 

Навиците винаги оказват влияние. 

Добрите, като този да бъдем част от общността на вярващите, ни влияят добре. Лошите, като този да се изолираме, когато сме в утеснение, водят до още болка и отчаяние.

Повечето от скритите и по-задълбочени борби на идентичността, с които се сблъскваме, ще излязат на повърхността, само когато започнем да водим разговори с хора, на които имаме доверие – съветници, пастори, половинките ни и Бога, на Когото се надяваме.

Създал ли си си навика да спреш да се събираш с другите? Няма проблем. 

Лечението е просто: помоли за помощ. Но не го прави само веднъж. 

Постарай се да направиш събирането с други хора, които следват Христос да е нещо обичайно, за да можеш да споделяш открито с тях.

Задай си въпроса:

С кого бих могъл да споделя за навиците, които бих искал да си създам или да прекратя? Какво бих му казал? Кога ще говоря с този човек?

 • 3. Бъди милостив към себе си

Денят, в който решиш да се заемеш сериозно със създаването на добри ежедневни навици, е денят, в който ще излезеш от твоята “зона на перфекционизма”. 

Когато се провалиш в това да следваш новия си навик, бъди милостив към себе си.

Не се поддавай на негативен вътрешен диалог или самоненавист. Придържай се към Божията истина и здравата идентичност, която Той е възстановил в теб. Приеми това като възможност да се разровиш малко по-дълбоко в по-големия проблем, какъвто и да е той. Отдели време, за да поразмишляваш върху своята здрава идентичност и помоли за помощ хората, на които имаш доверие.

Може би вече си се подхлъзнал, а може би още не си. 

И в двата случая помоли Бог, а може би и някои хора, за прошка. После можеш да погледнеш на това като на възможност за растеж, за по-дълбоко изцеление и за още един шанс да подхраниш един добър ежедневен навик, който ще устои на всякакви трудности. Точно както когато настинеш имунната ти система става по-силна, това е възможност самоконтролът, който Бог ти е дал, да се увеличи и да стане по-силен.

Исус ни е заповядал да обичаме Бога с всичко, което сме и да обичаме другите, както самите себе си. Смята се, че това са двете най-големи заповеди. Но всъщност има и трета, която е скрита. 

За да обичаш другите както себе си, трябва самият ти да се обичаш! 

Така че, дори и да е само защото Исус ти е заповядал, бъди милостив към себе си, когато се подхлъзнеш. Не се предавай. Не се измъчвай. Просто се изправи, погледни нагоре, помоли се за прошка и опитай отново!

Спри за малко и се моли:

Молитва Вдъхновение
 • 4. Изследвай себе си и промени неща

Какво общо имат проучването и правенето на промени тук? 

Чарлз Дуиг, който е автор на книгата “The Power of Habit” (Силата на навика), прави популярна идеята за “кръговрата на навика”. Той се състои от подтик, обичайно действие и награда. 

Ако твоят навик е да преяждаш преди лягане, кръговратът може да бъде следният :

 • Подтик: седиш си с половинката си или с приятели, гледате сериал и виждаш реклама с храна. –
 • Обичайно действие: проверяваш хладилника и си намираш нещо вкусно. 
 • Награда: тялото ти освобождава хормона на щастието, докато си хапваш и се наслаждаваш на компанията. 

Резултатът е самоподхранващ се навик.

Когато късаме със стар навик или изграждаме нов, най-вероятно ще се сблъскаме с доста сериозна борба. Понякога тя е свързана именно с “кръговрата на навика”. 

Ако ти си човек, който иска да спре да преяжда преди лягане, вероятно ти се иска да узнаеш какво всъщност те подтиква да го правиш. 

Може би не е рекламата на храна, а това, че гледаш сериал, че се събираш с приятели или каквито и да било неща, които те предизвикват да потърсиш храна. 

Също така ще трябва да помислиш и за обичайните си действия. Дали проверяваш хладилника, защото си отегчен, защото е ритуал или защото наистина си гладен? 

Наградата е от жизненоважно значение. Храната или това, че я споделяш с компания, е онова, на което се наслаждаваш? Може би просто си нервен, когато определени хора са наоколо, а може би ядеш и гледаш сериали, за да избегнеш разговорите, които трябва да проведеш с половинката си?

Когато чувстваме, че сякаш не можем да се откъснем от “кръговрата на навика”, нека да спрем, да проучим и след това да направим промените, които са нужни. 

Също така, нека да използваме този кръговрат, за да изграждаме добри навици, като допускаме да ни въздействат правилните подтици, които да ни водят към здравословни обичайни действия, за да можем да получаваме правилните награди.

Ето кое е нещото относно създаването или прекратяването на “кръговрата на навика”, което повечето книги няма да ти кажат: Винаги има начин. 

Откъде знаем ли? В 1 Коринтяни 10:13 апостол Павел ни казва, че Бог е верен. Той няма да ни остави да бъдем изкушени повече от това, което можем да понесем. Но когато бъдем изкушени, Той също така ще ни даде изходен път, така че да можем да устоим. 

Нека да проучваме, да правим промени, да разчитаме на Бога, да молим хората за помощ и да продължаваме със следващата стъпка, докато Той ни води напред.

Помисли си:

Какви неща ме подтикват към моите навици? Как мога да заменя отрицателните с положителни? Накъде ме водят моите обичайни действия? Какви са наградите за моите навици? Дали са това, което Бог има за мен?

 • 5. Довери се на Божия начин на действие

Навикът се формира, когато постоянно откликваме на някоя важна нужда с определено поведение. 

Навиците обикновено имат лоша репутация, но всъщност те са нещо, което Бог е създал. 

Самата история за сътворението в Битие, е изпълнена с добри ежедневни навици. Това е първият път, в който виждаме Бог да използва подобни методи, за да създаде нещо ново, здравословно и добро. 

Бог има навици! 

Докато четеш Библията, продължавай да търсиш добрите навици, или Божиите начини на действие, навсякъде в нея и ще осъзнаеш, че те са дар от Бога.

Ние трябва да Му се доверим и да вярваме, че Той контролира процеса. 

Без Божията помощ всички наши най-добри усилия могат да се превърнат в план да “спасим сами себе си”. Този вид поведение в стил “оправяй се без Бог”, е главната причина за нашите проблеми.

Спри за малко и се моли:

 “Боже, благодаря Ти, че ми помагаш да бъда постоянен и да поставя навиците на правилното място в живота ми. Не бих могъл да се справя без Твоята сила, мир и благодат. Помогни ми да продължавам всеки ден да разчитам на Теб. Амин.”

 • 6. Отпразнувай малките победи

Точно както доминото, създаването на навици и отказването от тях се състои от определен брой ежедневно изпълними стъпки, които водят до огромна промяна. 

Дребни неща, които упражняваме с постоянство, с времето водят до големи резултати.

Ето защо малките победи имат значение.

Навиците не са крайната цел на пътуването, която да достигнеш някой ден. Те са малки стъпки, които правиш всеки ден. 

Някои от най-важните малки победи, които би могъл да постигнеш, често са наричани опорни навици. Най-бързият начин да усвоиш такъв навик е като научиш какво е опора. Това е архитектурен термин за клинообразен камък, който стои на върха и в центъра на свод, направен от тухли или камъни. Всеки камък в свода притиска с теглото си опората, а триъгълната му форма поддържа целия свод да не се срути. Ако премахнем опората, цялата конструкция ще рухне. 

В биологията опорен вид е този, от който зависи цялата екосистема. По същия начин опорният навик осигурява подкрепа и е движеща сила за останалите навици в живота ни.

Повечето книги относно навиците ще ти кажат за опорните навици, и би трябвало, но това, което може би ще пропуснат, е че има и един друг вид камък. Исус нарича Себе Си крайъгълен камък, което означава камък, използван да осигури същия вид опора, но за цялата конструкция на една сграда. 

Ти можеш да имаш всички нужни опорни навици и все пак да се провалиш, ако те не са изградени върху основата на Исус като крайъгълен камък.

Ето някои добри навици:

Кратък списък от опорни навици, за които можеш да помислиш. Кои от тях би могъл да внедриш в живота си? Поставил ли си Исус за крайъгълен камък?

 • Събуждай се достатъчно рано, за да започнеш деня си с Исус.
 • Спи поне по осем часа на нощ.
 • Нека поне едно хранене на ден да бъде със семейството ти или с близки приятели.
 • Посещавай местната църква всяка седмица и се включвай като даваш и служиш там.
 • Прави упражнения поне три пъти седмично по 20 минути.
 • Изповядвай и размишлявай върху някоя истиня за себе си всеки ден.

Изработването на добри ежедневни навици и скъсването с лошите е ежедневен процес, който ще продължи до края на живота ти. Но резултатът от тях е преобзразяване в образа на Христос.

Автор: по материали на YouVersion