UncategorizedКорона Вирус

Позиция на църква “Вдъхновение” относно ситуацията с Корона вируса.

Бъдете благословени в Името на Исус. Надяваме се и се молим да сте добре и в добро здраве, както преуспява душата ви във всяко нещо в този сезон.

Пишем ви във връзка с широкото разпространение на „Корона“ вирус ( от който към днешна дата в България има диагностицирани 23 случая и един от тях е починал).

Решихме да споделим нашата гледна точка за вируса като хора на Бога, за да дадем повече яснота къде стоим като вярващи и да успокоим всички вас, за да не се поддавате на страха и паниката, които завладяват все повече умовете на хората около нас.

Изключително важно е в този период да останем спокойни и да сложим ума си на Христос, а не на обстоятелствата..

Няколко факта за вируса.

Първо, Корона вирус, поне от това, което знаем и виждаме на този етап, не е толкова смъртоносен колкото е страха от него. Смъртността варира между 1% и 4,5 %, в зависимост от района и страната, в която се разпространява. Към настоящият момент от този вирус по света са починали около 4,200 човека, като хората починали са имали други усложнения преди това и вирусът не е бил основаната причина. Това е доказан факт, не хипотеза.

За сравнение, за същият период, в който се появи Корона вирус, сезонният грип с който всички сме наясно и сме свикнали да го има всяка година, е отнел живота на близо 95,000 човека или 20 пъти повече.

Или с други думи, за последните 90 дни, от Корона вирус са починали 46 човека на ден, а от сезонен грип близо 17 300 на ден.

Това само показва, че психозата е много по-голяма от реалната опасност от този вирус. Страхът и паниката могат само да навредят, затова ние апелираме преди всичко към здрав разум. Хора се презапасяват с храни и медикаменти, изпадат в психоза, а медиите неволно чертаят възможно най-грозни картини. Нещо присъщо за страха.
Исус ни казва, че не ни е дал „дух на страх, а дух на сила, любов и здрав разум‘.

Ние не сме призовани да живеем със страх. Страхът не е нашата вяра или религия. Доверието в Исус и Неговото Слово е нашата вяра.

Исус каза на учениците си следното:.

“Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.”

– Йоан 14:27

Мирът на Исус не е като човешкият мир, който зависи от обстоятелствата. Той е небесен и има друго ниво на власт и перспектива. Нека приемем Неговият мир и да се успокоим. Когато Исус говореше на учениците какво предстои, Той им каза следното:

“И ще чувате за войни и за военни слухове, но внимавайте да не се смущавате; понеже тези неща трябва да станат, но това още не е свършекът. Защото ще се надигне нация против нация и царство против царство; и на разни места ще има глад, (епидемии) и земетресения. Но всичко това ще бъде само началото на страданията.”

– Матей 24:6-8

Исус ясно заяви, че в света ще има турбулентни времена и специфично каза „епидемии“, но насърчи, „внимавайте да не се смущавате“, понеже това е част от процеса на Неговото идване един ден.
Ние също искаме да ви кажем днес като Исус, не се страхувайте и не се смущавайте от този вирус. Мойсей споделя своята увереност в Бог, Който е до него в Пс. 91

“Който обитава под закрилата на Всевишния, той ще живее под сянката на Всемогъщия. Ще казвам на ГОСПОДА: Ти си моето прибежище и моята крепост, моят Бог, на когото се уповавам!
Няма да се страхуваш от ужас нощем, нито от стрелата, която лети денем, нито от мор, който ходи в тъмнина, нито от зараза, която опустошава по пладне.”

– Псалми 91:1-2, 5-6

Ето защо, преди всичко ви насърчаваме да държите очите си на Бога, да бъдете близо до Него, да слушате гласа Му, да стоите върху обещанията Му и да не се паникьосвате.

Ако усетите, че нахлува страх, обадете си на някого и се молете заедно. Молитвата има голяма сила над страха.
Нека не позволяваме страха да ни превърне в жертви и да ни изолира от хората около нас. Особено от тези, на които можем да помогнем.
Винаги можем да се молим за някого по телефон или по някоя от социалните медии.

По време на една от най-големите епидемии на малария (несравнимо по-голяма и по-опасна от Корона вирус) Чарлз Спърджън не спрял да посещава хора по домовете им и да се моли за тях.

Това е възможност за нас да проповядваме Евангелието и да носим надежда в този свят. Нещо към което сме призовани.

В тази посока ние няма да преустановим нашите неделни богослужения.

Ние вярваме, че да се събираме като духовна общност в ключово важно в този сезон, с цел да се молим, да издигаме името на Исус и да воюваме срещу всеки вирус и да вземем власт над страха.
Относно решението на Министерски съвет (МС) от 08.03.2020 г. за отмяна на всякакви културни мероприятия в затворени помещения, след консултатации с адвокати, ние споделяме позицията, че МС няма правомощия да забранява събрания на вероизповедни общности. Според Конституцията на страната и според Закона на вероизповеданията ние като църкви имаме право да се събираме, което не може да бъде ограничавано от МС. „Макар и МС да е взел посоченото решение, считам, че то няма сила спрямо нас. И независимо, че е постановено, се равнява на правно нищо“, споделят адвокати.

В този смисъл ние сме напълно изрядни спрямо закона да се събираме. Ако някой обаче усеща, че не иска да посещава събранията в този период, ние напълно ще разберем това и никой няма да го упрекне.

Заедно с всичко казано по-горе, ние не искаме да сме неразумни и наивни в този период на Корона вирус. Искаме да сме мъдри и да вземем всички правилни мерки предвид опасността на този вирус и да ограничим ефекта му.

Това, което знаем за този вирус е, че се разпространява по въздушно капков път.

Ето защо има определени неща, които можем да направим:
  • Вземете всички необходимите мерки, препоръчани от властите, за поддържане на лична хигиена и за предпазване: често миене на ръцете; избягване на масови струпвания на хора; ползване на дезинфектанти и предпазни маски.
  • Избягвайте да си пипате лицето, очите и устата с мръсни ръце. Почиствайте редовно дръжките на вратите.
  • Ако пазарувате в магазин, носете си дезинфектанти и почиствайте с тях дръжките на кошниците, с който пазарувате.
  • Ако не се чувствате добре и имате температура, останете си у дома. Не излизайте.
  • Ако сте хремави и кихате, останете си у дома. Дори да се чувствате добре, ако кихате или кашляте, останете си у дома, не само заради вас, а заради другите също.
  • На този етап ще избягваме ръкостискане и прегръдки. Поне временно.
  • Насърчаваме по време на неделните служби да сядаме през стол.
  • Всеки да вземе лично решение дали да присъства на служба. Нека никой не се чувства длъжен, ако няма убеждение.
  • Хора, които имат други съпътстващи сериозни заболявания – белодробния, сърдечни и др. нека си останат у дома. Може да се консултирате с личният си лекар за това.
  • В момента обмисляме дали да излъчваме онлайн службите, за да могат тези, които няма да са на служба, да гледат.

Това са мерките, които на този етап като общност ще предприемем.

Даваме си сметка, че изобилието от медийно внимание, разнопосочни мнения и наслагвани страхове в социалните мрежи може да доведе до ненужна паника и истерия. Призоваваме всеки един от вас да реагира на случващото се със спокойствие и спокоен разум. Не позволявайте на сърцето си да изпада в смущение, мнителност или излишна тревожност.

„Внимавайте в това, което слушате“, ни учи Господ Исус (Марк 4:24). Нека да поддържаме поглед върху Неговото слово, без да се влияем от медийното и общественото напрежение. Ние сме посланици на една друга Корона и свидетелстваме за величието и за любовта на Царя на царете. Неговата мисия към нас, вярващите, не е отменена: Правете ученици от всички народи, като ги учите да съблюдават всяка Христова заповед! Сейте семето на надеждата и бъдете готови за благодатна жътва (Марк 4:26-29).
Лидерският Тим на Църква Вдъхновение ви уверява, че стоим в молитва за вас и следим ситуацията с внимание, слушайки гласа на Бог. При промяна на ситуацията ще ви информираме, дали нещо друго сме решили.

Пишете ни как се развиват нещата във вашият дом – и дали имате нужда от допълнителни разяснения и подкрепа.

В Христос и Неговият мир.

Автор: п-р Калоян Курдоманов & Лидерският Тим на църква “Вдъхновение”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment