ВяраСвидетелстваСтатии

Бог ме избави от смъртната хватка на наркотиците и ми даде нов живот.

Казвам се Витан и съм на 39 години. Искам да ви разкажа накратко историята на моя живот. 

Аз съм от семейство, което е сравнително голямо за българските стандарти и понеже само баща ми работеше, не бяхме добре финансово. Моите родители почти никога не ми обръщаха внимание. За баща ми беше важно да съм послушен и да ходя на училище. Правех и двете. Бях доста обещаващ ученик и винаги потисках желанията си да правя лудории от страх, че ще ме накажат.

Вито 12
Когато станах тийнейджър, сякаш всичко, което бях потискал се изпари с пълна сила.

От дете, което слушаше баща си да не си играе с този или онзи, се превърнах в някой, с който никой родител не искаше неговото дете да си играе. Започнах да пуша цигари, винаги исках да съм център на внимание, развалях дисциплината в час и т.н. и т.н. 

Веднъж ми предложиха някаква цигара, от която много съм щял да се смея. Не само, че не се замислих дали да пробвам или не, а направо си казах “Това задължително трябва да го пробвам!”

Дойде моментът и си набавихме марихуана. Страшно ми хареса и още веднъж, и още веднъж. Нямах представа с какво се забърквам. Мина 1 година и ми предложиха “нещо по-готино”. Един приятел взе отнякъде хероин и пушехме.

Няма да влизам в подробности, но последваха 8 отвратителни години. 

Стигнах до момента, в който не исках да живея повече.

Един приятел умря в ръцете ми от свръх доза и разбрах, че искам и на мен да ми се случи … просто нямах смелост да го направя умишлено. Бях момче на 19 години, което вместо да пращи от желание за живот, искаше да умре. Станах човек, който ако го видиш на улицата, ще преминеш на отсрещният тротоар.

Бях изгубил всякаква надежда.

Тогава ми предложиха да отида в център за лечение на наркозависими.  Съгласих се, въпреки, че не вярвах, че нещо ще се получи, понеже вече имах десетки опити да спра с хероина. Въпреки това заминах в Хърватия, тъй като по онова време в България нямаше подобни места. Оказа се, че мястото на което попаднах е и християнски център.

Противно на очакванията ми, хората там се държаха изключително любезно с мен, сякаш съм най-специалният човек на света. Малко ме притесняваше този факт, защото си мислех, че ще искат нещо в замяна. Така ме беше научил живота на улицата. 

Но единственото, което искаха за мен, беше да се помиря с Бога.

Аз не вярвах в Бог. И това, че виждах наркомани, които са се променили в страхотни хора, го приписвах на тяхната силна воля. Те ми повтаряха, че не е заради силната им воля, а заради Божията милост. Не исках да се помиря с Бог и дълго време се противих на това.

Изминаха 8 месеца. Тогава осъзнах, че ако не поканя Бог в живота си, за да ме промени, щях да си остана наркоман завинаги – мисъл, която ме плашеше. Затова реших да Го помоля да дойде в живота ми. След като го направих се случи нещо, което не мога да опиша с думи. 

Животът ми се промени драстично. Даже хората, с които живеех казваха, че нещо чудно се е случило с мен. Никога няма да съжалявам за решението да обърна сърцето си към Бога.

Разбира се, имаше много неща да се променят, но осъзнах, че трябва да Го търся и да Му се доверявам.

Вече 20 години живот без дрога
Скоро се навършиха 20 години от последната ми доза хероин и от най-доброто решение в живота ми!

Днес имам щастливо семейство – прекрасна съпруга и син. Обичаме Бог с цялото си сърце и Му служим. 

Със съпругата ми имаме малки бизнеси, които развиваме успешно. Аз, за производство на мебели, тя – за ръчно изработени ароматни свещи. Работим това, което обичаме и въпреки трудностите и предизвикателствата в живота, домът ни е пълен с радост и топлина. Сега можем не само да се погрижим за себе си, но и да даваме на хора, които се нуждаят от помощ. 

Винаги ще съм благодарен на Бог, за това, че се смили над мен и ми даде надежда, когато бях изгубен. 

Той може да направи същото за всеки друг, който Го потърси. Няма да отхвърли никого, но ще го приеме с отворени обятия! Защото Бог те обича, въпреки всичко. 

Просто Му се довери и Му кажи “Ела в моя живот! Бъди мой Бог за винаги!”
Вито и Соня

Автор: Витан Андреев

Абонирайте се за седмичните ни бюлетини

въведете вашият имейл в полето по-долу:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment