Статии

Майчинството е едно от най-най-важните неща на света.

Професията майка е най-презряната професия в нашето общество. Когато някой те пита какво работиш и ти си млада жена, ако кажеш, че си CEO (изпълнителен директор) или какъвто и да било директор….ти вече си се издигнала в очите на заобикалящите. Ако обаче избереш да отгледаш децата си вкъщи до 7-10 годишна възраст… ти си провал. 

Прекарал съм много часове в това да дебатирам с различни хора колко трудно и същевременно колко ценно е това да си майка.

Не само в наши дни, а винаги, за човечеството майчинството е било изключително ценно. 

Когато се роди първата ни дъщеря, аз трябваше да завърша висшето си образование и едновременно с това се опитвах да стартирам малък вечерен бизнес. Съпругата ми работеше и носеше повечето, да не кажа всички пари вкъщи. Затова решихме 6 месеца след като се роди голямата ни дъщеря, жена ми да се върне на работа, а аз да изляза по… бащинство. И така за почти 2 години аз успях да видя от първа ръка какво представлява майчинството (разбира се, през погледа на мъжа). 

Грижа за детето, домакинска работа, готвене и т.н. Ходех навсякъде с дъщеря ми. Срещах се с директори на училища за да преговарям за наемане физкултурните салони във връзка с бизнеса ми, и тя беше там с мен. На 1 годинка, после на годинка и половина… Понякога я оставях на майка ми, но в повечето време беше с мен. От позицията на това преживяване мога да кажа –  майчинството е едно от най-най-важните неща на света. Никой не може да ни подготви за това напълно. Нашите родителите ни предават техния опит и техните възгледи – и положителни и отрицателни… 

Майчинството обаче не свършва с това само да износиш и родиш едно дете. Скоро чух от една майка подхвърлено презрително отношение към дъщеря ѝ:  „Ти какво, професия майка ли ще имаш?!“. 

Но нека видим какво включва професията на майката: 

1. Готвач

2. Домакиня

3. Психолог

4. Миротворец

5. Медиатор

6. Учител

7. Детегледачка

Сигурно пропускам нещо. Тези 6-7 неща всяка майка ги съчетава и работи … денонощно по тях.

Жената, за разлика от мъжа, има уникалната възможност да носи живот в себе си.

Ние мъжете, може да сме голямата работа, но никога няма да изпитаме това.  

Фифо П

Най-малкият ни син е много привързан към майка си.  Аз също имам хубава връзка с него, но не е същото. Не може да си представите каква любов и нежност демонстрира към майка си, много спонтанно, без подканяне. Той ще отиде при нея (едва на 4 г) ще я целуне ту по едната, ту по другата буза. Ще завърти главата ѝ с две ръце и ще ѝ каже „Мамо обичам те“. После ще я милва по бузата така както никой друг не я е докосвал.

Знаете ли какво се случва в сърцето на майката в този момент? Пълни се!

Няма нищо по-стойностно от това да дадеш бъдеще и надежда на един млад човек, като му посветиш времето и вниманието си. А то не иска много. Достатъчно е мама да си е вкъщи когато се прибере от училище. Когато спо̀мена от днешното разочарование е още пресен. Тогава мама ще даде утеха, ще минат заедно през цялото нещо. След това мама ще помогне с домашните. След това мама ще поиграе.

Отделеното време за всяко дете след време се отплаща не просто към детето, а към цялото общество.

Обичаните и обгрижвани деца се превръщат в хора, които градят и дават в обществото.

В този смисъл всяка жена дръзнала да роди и да посвети част от живота си на отглеждането на децата си, се превръща в строител на емоционално здраво общество.

Да бъдеш майка е много повече от това да имаш 2 висши образования. Повече от това да си успешен изпълнителен директор или дори откривател на нещо, понеже какво те ползва, че си открил най-разтърсващото нещо на света, а си загубил бъдещето на детето си!

Автор: Атанас Петров

Абонирайте се за седмичните ни бюлетини

въведете вашият имейл в полето по-долу:


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment