РастежСтатии

В паузата и неподвижността, умовете ни откриват отговори на нашите проблеми

Всички се нуждаем от “пауза бутон” в живота си. 

Умът ни непрекъснато мисли за нещо и чертае цели “филмови сценарии” в главите ни. Имаме сметки за плащане, неочаквани разходи, които винаги се появяват в неподходящия момент…  Диалогът никога не спира, независимо дали у дома или на работа. Имаме близки, за които да се грижим, без да може някой да ни помогне. 

И последното нещо, за което се сещаме, е  че  “бутонът за пауза” ще ни помогне да си възвърнем психическото и духовното здраве. Казваме си, че нямаме време за губене. Няма начин да спрем пътуването, да слезем и да успокоим душите си. Да успокоим неспокойния си ум.

Без “бутон за пауза”, обаче, животът ни излиза извън контрол. 

Писанията и опитът ни учат, че се нуждаем от Шабат – време за почивка и възстановяване. Така когато се развихрят бури в живота , можем да си поемем дъх.  “Бутонът за пауза” ни помага да отделим малко време за размисъл и да си възвърнем ориентацията. 

  • Размишленията и молитвата ни помагат да придобием вечна перспектива за това, което се случва около нас. В паузата и неподвижността, умовете ни откриват отговори на нашите проблеми, които не сме виждали преди.
  • Паузата ни дава свободата да оставим моментът да бъде такъв, какъвто е, независимо колко трескаво и извън контрол се чувстваме. Поемете дълбоко въздух и поканете Святия Дух да ви утеши. Съсредоточите цялото си същество върху възкръсналия Христос, Който живее във вас. Нека присъствието на Христос ви освежава всеки път, когато поспрете. 
  • Използвайте съзерцателна молитва или усамотяване (каквото най-добре работи за вас), за да промените негативната нагласа на  ума си и да я замените с живите думи и Духа на Христос. Понякога дори разходката може да промени перспективата и възгледа ви за всичко. (Забравената ценност на тишината
  • Насърчавам ви, когато правите пауза, за да се съсредоточите върху нещо, за което да бъдете благодарни и да предадете грижите си в обятията на Христос. (Кратки молитви през деня)
Стихове, върху които да помислите:

“Тогава Бог благослови седмия ден и го освети, защото на него Той почиваше от цялата работа по сътворението, която беше направил.” Битие 2: 3 NIV

“Елате при мен всички, които сте уморени и обременени, и аз ще ви успокоя.” Матей 11:28 NIV

 


*източник: https://bit.ly/3w4dM9g

Абонирайте се за седмичните ни бюлетини

въведете вашият имейл в полето по-долу:


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment